Ik denk dat elke manager en HR adviseur vandaag al kan beginnen met talentontwikkeling, ook met een budget van nul euro!
In 4 stappen naar talentontwikkeling (zonder budget!)
Ralf Knegtmans noemt in zijn boek De 9 universele criteria van toptalent als een van die criteria: leervermogen. Dit vermogen is van belang omdat kennis op zich minder relevant wordt dan de snelheid waarin een persoon in staat is om nieuwe kennis te verwerven en deze effectief toe te passen.
Volgens Knegtmans blijkt dat toptalenten meer leren dan anderen via het zogenaamde informele leren, oftewel de kunst van het afkijken. Als ik kijk naar mijn zoon van bijna 3 jaar, zie ik dat dit een heel natuurlijke leervorm is: hij is nu erg bezig met bijna alles te herhalen van wat wij zeggen; hij is aan het 'papegaaien'.
Ook de 4 stappen naar talentontwikkeling voor een budget van nul euro zijn gebaseerd op het leren van anderen, de kunst afkijken.
Stap 1: Wie is jouw voorbeeld of jouw held?
Bedenk eens wie jij als persoon of als vakbekwaam professional bewondert. Dit kan een collega binnen jouw bedrijf zijn, maar ook iemand die in een ander bedrijf werkt, of iemand die je niet persoonlijk, maar vanuit de media kent. In het Jonge Helden programma is dit een van de onderdelen; ik start altijd met het bespreken van de 'helden' van alle deelnemers.
Stap 2: Wat bewonder je aan deze persoon en welk kunst zou jij kunnen afkijken?
Het doel is om zo concreet mogelijk in te zoemen op wat die persoon zo goed doet, of juist niet doet. Kom achter het geheim van die persoon! Bijvoorbeeld, wat doet deze persoon waardoor het hem/haar zo goed lukt om andere partijen te verleiden om mee te gaan in zijn/haar plannen?
Stap 3: Neem waar en concludeer: de kunst is...
Zorg dat je 'je held' minimaal 1 x per week, maar liever 1 x per dag bewust waarneemt. Tijdens deze 'waarneemactie' -- bij een interne vergadering, extern overleg of in de media -- ga je extra op hem/haar letten. Samen met je grote voorbeeld een project of klus doen is helemaal ideaal, omdat je dan meer momenten hebt om hem/haar in actie te zien. Na enige tijd benoem je zelf als wat 'de kunst' is van die persoon. Stap
4: Vertaal en probeer uit
Vertaal deze kunst naar iets wat jij zelf kunt doen en probeer dit vooral ook uit!