Lef hebben als professionals en als organisatie wordt steeds belangrijker. Het valt me op dat overheden en bedrijven lef (of soms noemen ze het ondernemend gedrag) hoog op de agenda hebben staan. Een mooi voorbeeld is de wervingsactie van de gemeente De Kroon: ze zochten trainees met lef en deden dat via het concept van het tv-programma The Voice of Holland, compleet met draaiende stoelen en directieleden als juryleden. Het idee er achter was dat als je het lef hebt om jezelf zo te ‘verkopen’ je ook in staat bent de gemeente goed te 'verkopen’.
Hoe leer je LEF te hebben?
Ten eerste door te onderkennen dat het normaal is dat nieuwe dingen doen spannend is. Maar wie heeft eigenlijk les gehad om te leren omgaan met deze normale spanning? Heb jij het vak LEF gehad op school? Volgens mij zijn we vergeten om dat vak op het rooster te zetten...
Ik geloof dat het onvermogen om angsten te overwinnen voornamelijk een opvoedkundig probleem, en veel minder een psychologisch probleem is. Het opvoeden van je eigen geest betekent dat je accepteert dat angst er nu eenmaal bij hoort en geen hindernis is voor succes.
Lef kun je leren middels het 4D-model: Dromen, Daadkracht, Draken, Doen!
Nieuwe dingen doen of nieuwe zaken ondernemen, is voor iedereen spannend en dat blijft ook zo als je je blijft ontwikkelen. De natuurlijke neiging bij spanning (gevaar) is vechten of vluchten, dus het vraagt energie en doorzettingsvermogen om effectief om te gaan met die spanning. Om deze spanning te overwinnen, is het belangrijk om iets doen wat je echt leuk vindt of wat je werkelijk zinvol vindt.
Dromen zijn de benzine van je motor en deze benzine heb je hard nodig. Want als een droom niet tot actie komt, zakt de droom ook weer weg. Dus Daadkracht staat voor kiezen. Na de keuze (en vaak ook al daarvoor) komen de draken. Draken zijn gedachten vol zorgen ('het kan toch eigenlijk niet'); het zijn excuses om maar redelijk, braaf en gewoon te doen. Niet voor niets is de Hollandse norm: doe maar normaal genoeg, dan doe je al gek genoeg. Als je vrienden wordt met je eigen draken, kom je werkelijk in je kracht en daarmee in het Doen.
Dromen als krachtbron voor Lef
1. Dromen gaan over zinvol & waardevol werken en leven
Als mensen weten welk hoger doel zij nastreven en op basis van welke waarden ze willen werken, geeft dit veel energie om dit met lef en passie na te streven. Een mooi voorbeeld gaat over een man die de vloer aan het dweilen was in het NASA Space Centrum in Florida. Toen een Nederlandse delegatie aan hem vroeg wat hij aan doen was, antwoordde hij: 'I'm helping to put a man on the Moon!' Weten dat je bijdraagt aan iets dat groter is dan jezelf, geeft mensen de energie om met lef te doen wat nodig is.
2. Iedereen heeft een droom!
Als ik mensen in mijn workshop ‘Niet Durven, Toch Doen’ vraag hun dromen op een A5'tje te zetten, schrijft bijna iedereen binnen 5 minuten iets op. Tegelijkertijd spreek ik ook heel veel mensen die veel beter weten wat ze niet willen dan wat ze wel willen. Om goed te weten wat je droom is, hoef je niet zozeer veel denkwerk te verzetten. Het vraagt veel meer dat je goed naar jezelf luistert. Ik denk dat iedereen een droom heeft en dat veel mensen die droom zijn vergeten of niet meer serieus nemen. De mooiste vraag die ik kreeg toen ik deze opdracht gaf: 'Moet het ook een realistische droom zijn?'
3. Een droom is een oproep aan jezelf om je talent te laten schitteren
Mooier dan Walt Disney kan ik het niet zeggen: If you can dream it, you can do it. Ik zie het vaak gebeuren als ik aan mensen vraag welk talent tot bloeit gaat komen als zij hun droom zouden realiseren. Ze vertellen dan met glimmende ogen welk deel van hun persoonlijkheid (en talent) tot volle wasdom komt. Durf jij te schitteren en groots te zijn?
4. Hoe (her)ontdek je jouw droom?
Je kunt je dromen op het spoor komen door het stellen van de volgende vragen:
1. Wat was voor jou het hoogte- en het diepte punt van het afgelopen jaar. Waarom was dit voor jou het hoogte- of dieptepunt? Welk hoger doel heb je hiermee gehaald of juist niet gehaald? Welke waarden werden er bij jou geraakt door dit hoogtepunt? Je kunt ook onderzoeken wanneer je in de afgelopen weken in je kracht zat. Wanneer had je plezier of was je erg effectief? Welke waarden spelen hierin een rol?
2. Wie bewonder je? Welk boek of welke film heb je al 10x gelezen of gezien en vind je nog steeds geweldig? En waarom? Welke waarden, hoger doel of welk talent wordt getriggerd? Wat raakt je?